Vloerverwarming – AVU-Therminon

Vloerverwarming comfortabel verwarmen. Vloerverwarming heeft veel voordelen en levert een hoog comfort. De warmte wordt zeer gelijkmatig verdeeld, doordat het in de vloer aangebrachte met water gevulde buizensysteem als een groot verwarmingselement werkt. Ten opzichte van radiotor verwarming kan vloerverwarming een energiebesparing opleveren van ca. 20%! Dit komt doordat het HR-effect beter benut wordt en dat de lucht temperatuur lager is.

Besparing met AVU vloerverwarming

Vloerverwarming is erg zuinig met energie. De temperatuurverdeling in de vertrekken met vloerverwarming is zeer gelijkmatig. De temperatuur in de vertrekken met vloerverwarming kan hierdoor 2° à 3°C lager zijn. De thermostaat staat dus lager ten opzichte van toepassing van radiatorverwarming (19°C à 20°C is in het algmeen comfortabel). Tevens zorgt de gelijkmatige verdeling van de temperatuur dat er geen luchtcirculatie ontstaat. Hierdoor wordt koude trek langs de vloer voorkomen. De lagere water temperatuur verhoogt het rendement van de warmtebron. De totale besparing op de energiekosten kan oplopen tot 20%.

Andere voordelen

De lagere luchttemperatuur levert een verhoging van de luchtvochtigheid (ca. 12% t.o.v. radiatorverwarming). Hiernaast neemt de hoeveelheid stof in de lucht af door het ontbreken van luchtcirculatie. Voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen levert dit een positief effect op. Het indelen van ruimtes levert veel vrijheid op door het ontbreken van radiatoren. Het verwarmingssysteem is immers verborgen in de vloer.

Aanleg en werking van vloerverwarming

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de aanleg van vloerverwarming. Alle mogelijkheden staan beschreven onder het kopje ‘’verlegsystemen’’. De meest voorkomende verlegsystemen zijn draadstaalmat, noppenplaat en tackerisolatie.

Voor het regelen van de temperatuur wordt gebruik gemaakt van een verdeler (zie verderop voor leverbare types). Deze verdeler zorgt ervoor dat er water met de juiste temperatuur de vloerverwarmingsbuizen instroomt.

Hoofdverwarming

Vloerverwarming toegepast als hoofdverwarming is een volwaardig verwarmingssysteem. Hierdoor zijn radiatoren of verwarmingssystemen niet meer nodig. Vloerverwarming als hoofdverwarming wordt steeds vaker toegepast in de woningbouw. De flexibele buis wordt op de beton- of systeemvloer aangebracht, waarna de vloer afgewerkt wordt (middels een afwerkvloer). Vervolgens wordt de buis aangesloten op de regelunit. De regelunit vormt de verbinding tussen de buis en de warmwaterbron. Vaak is dit een warmtepomp. Het vloerverwarmingssysteem is echter ook zeer geschikt in combinatie met een VR-ketel, zonnekollektor of stadsverwarming.

Bijverwarming

Bijverwarming wordt toegepast als aanvulling op een bestaand verwarmingssysteem (meestal CV). Bij natuursteen- of plavuizenvloeren neemt de vloerverwarming de kou weg. De vloer voelt warm aan waardoor het comfort toeneemt!

Vloerverwarmingsverdelers

AVU levert een breed scala vloerverwarmingsverdelers voor uiteenlopende toepassingen (o.a. voor stadsverwarming). De verdelers zijn leverbaar vervaardigd uit staal of uit composiet materialen.

Technische specificaties en afbeeldingen

Composite verdelers

Stalen verdelers

Specials

Verlegsystemen

Zoneregeling

Recente projecten

Stadswinkel Tilburg

Stadswinkel Tilburg In Tilburg hebben we een flinke bijdrage mogen leveren aan het verbouwen van de voormalig bibliotheek naar nieuwe stadswinkel. We zijn vanaf het begin betrokken geweest bij dit project. Inmiddels

LEES MEER
Vloerverwarming

Vrije school, Zutphen

In Zutphen hebben we de nieuwe vleugel van de vrije school voorzien van vloerverwarming. Dit was in totaal 1600 m2, hier hebben we 13000 meter buis gelegd. De vloerverwarming bij dit project

LEES MEER
NAAR ALLE PROJECTEN